Om beter te begrijpen hoe sommige knieproblemen ontstaan is het belangrijk om te weten hoe de bouw van de knie is en hoe de onderlinge structuren werken om de normale stabiliteit en werking van de knie te handhaven.
Bij de Latijnse benamingen van de knie komen de termen anterior en posterior voor en de termen lateraal en mediaal. Anterior staat voor de voorkant, Posterior staat voor de achterkant van de knie.
Mediaal is de binnenkant van de knie, dus het dichts bij de middellijn en lateraal is de buitenkant van de knie. De knie bestaat uit botten, banden, gewrichtskraakbeen en pezen.
De meniscus is een halve maanvormige schijf gewrichtkraakbeen met als belangrijkste functie de schokdemping en de begeleiding van de beweging in het kniegewricht. Op de doorsnede kunnen we goed zien dat als de voorste kruisband kapot is, het onderbeen gemakkelijk naar voren komt, waardoor de knie instabiel wordt. De achterste kruisband remt de beweging van het onderbeen naar achter. Kruisbandletsels geven dus een instabiel gevoel in de knie.

Rondom de knie hebben we twee grote spieren, aan de voorzijde de Quadriceps en aan de achterzijde de Hamstrings.

Het strekken van de knie gebeurt via het quadricepsmechanisme waarbij de spier, knieschijf (patella) en knieschijfpees ( patellar tendon) een rol spelen.

Vooral de knieschijf kan vaak klachten geven aan de voorkant van de knie.

Tijdens het buigen en strekken van de knie glijdt de knieschijf over het kraakbeen van de bovenbeen. Deze beweging gebeurt in de femorale groeve.
De Quadriceps is de spier die er voor zorgt dat we goed kunnen lopen en is een zeer sterke spier. Vooral tijdens het opkomen vanuit hurkzit en tijdens fietsen en traplopen is de Quadriceps zeer actief en komen er grote krachten te staan op de knieschijf.

De Meniscus
De vorm van de meniscus zorgt ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen goed op elkaar aansluiten. Zonder meniscus krijg je het effect van een ronde bal op een platte plaat, wat een zeer instabiele verbinding is. De meniscus zorgt voor schokdemping en geleiding van de beweging en geeft door zijn omvattende vorm voor een betere drukverdeling op het gewrichtskraakbeen. Beschadigingen aan de meniscus geven niet alleen instabiliteit maar kunnen ook verantwoordelijk zijn voor vervroegde beschadigingen van het gewrichtskraakbeen. Binnen de knie zijn de beide menisci met de kruisbanden mede verantwoordelijk voor de stabiliteit.